Tænk dig om inden du optager et kviklån

Tænk dig om inden du optager et kviklån

Overvej det en ekstra gang, hvis du har tænkt dig at optage et kviklån, da det kan være en dyr fornøjelse på grund af de høje renter. Markedet for lån af penge, og i sær kviklån, er i kraftig vækst, hvoraf det især er kontanthjælpsmodtagere og de unge, der hopper i fælden.

I perioden fra 2010 til 2014 er antallet af optagede kviklån gået fra blot 20.000 lån til i dag omkring 160.000 lån. Det betyder også, at det samlede udlån er gået fra 37 mio. kr. til nu 430 mio. kr. Det er derfor i dag blevet nemt at låne penge, og den store interesse for kviklån har også betydet, at der er kommet flere udbydere ind på det danske marked. I 2015 steg andelen af lånudbydere på det danske marked med 30 %.

Forsøg at sammenlign de forskellige lånudbydere via en af de mange hjemmesider, der findes i dag, der giver en gennemsigtighed og et overskueligt overblik over renterne for hver udbyder.

Rentesatsen hvis du vælger at låne penge via et kviklån, vil dog kunne variere i forhold til din kreditvurdering. Derfor bør du altid kigge efter de betingelser og priser, der ligeledes er ved den pågældende låneudbyder og forholde dig til dem, så du får det bedste lån efter dine behov.

Sådan fungerer et kviklån

Et kviklån fungerer på denne måde, at en lånudbyder tilbyder et attraktiv kviklån uden at de skal stille sikkerhed for lånet, som du acceptere. Denne form for lån er en af de mest populære og dette er ikke uden grund.

Du slipper for at skulle ned i din bank og holde en masse møder og ikke mindst det administrative arbejde i form af underskrifter m.m., som skal på plads, hvis du skal optage et lån i din bank. Du kan med 99,9 % sikkerhed heller ikke låne penge af din bank, som du godt må bruge nu og her på en ferie eller noget nyt tøj.

Via en onlineformular med dine personlige oplysninger og en række af spørgsmål, vil du kunne sende din ansøgning ind til en låneformidler på internettet og typisk få din ansøgning godkendt eller afvist inden for ganske kort tid.

Ofte går der ikke mere end blot et par minutter. Bliver din ansøgning godkendt samme dag, vil du nogle gange kunne se pengene på din konto selvsamme dag som ansøgningen er blevet godkendt eller den næste hverdag.

Samtidig kan du låne fra 100 kr. og helt op til 350.000 kr. afhængig af hvilken lånudbyder, du vælger. Afhængig af dit lånebeløb vil løbetiden også være herefter, men typisk vil du selv kunne være med til at vælge, hvor lang en løbetid, der skal være på lånet. Løbetiden må dog ikke overstige tre måneder ved et kviklån, og dette er endnu en grund til, at du bør tænke dig om, inden du optager et kviklån.

Årlige omkostninger i procent

De årlige omkostninger i procent forkortes ÅOP og er absolut det vigtigste nøgletal at kigge på, når du sammenligner lån. ÅOP er et rentebegreb, der i ét tal gør lån sammenlignelige og overskuelige på samme tid. Samtlige omkostninger ved oprettelsen af lånet, løbetiden samt hvornår renter og afdrag m.m. vil skulle betales, vil der blive taget hensyn til.

ÅOP er ekstrem vigtig at kigge på, hvis du f.eks. vælger at sammenligne to forskellige lån med de samme kreditomkostninger, vil lånet med den korteste løbetid altid have en højere ÅOP, da udgifterne ligeledes vil være fordelt på færre dage/måneder – frem for et lån med en længere løbetid.

Derfor kan denne målestok hurtigt være misvisende og umiddelbart være en dårlig målestok, når der skal sammenlignes lån med en kort løbetid. Brug i stedet for kun ÅOP, da det nøgletal vil give et retvisende billede af omkostningerne for det enkelte lån. Hos hjemmesiden xcse.dk kan du se en oversigt over priserne på forskellige lån.

Får du afslag?

Har du ansøgt om et lån på f.eks. 5000 kr. eller 20.000 kroner og har fået afslag, vil det i mange tilfælde skyldes at den kreditvurdering, der er fortaget på dig og din økonomi, ikke vil kunne klare et lån på den ønskede størrelse.

Mange lånudbydere vil herefter tilbyde dig et lån på et mindre beløb end det du først ønskede, som du herefter kan vælge at acceptere eller afvise.

Ydermere vil et afslag også kunne afhænge af andre faktorer, såsom at du er registret som dårlig betaler eller ikke opfylder kravene for lånet og heller ej har en folkeregisteradresse i Danmark. Der er flere krav, som skal være opfyldt for overhovedet at kunne optage et kviklån, da alle lånudbydere også er interesseret i, at få deres penge tilbage igen og ikke løbe en alt for stor risiko.

Misligholdte lån

Selvom det i dag er blevet nemt at låne penge, er der også en del danskere eller cirka 12,1 procent, der misligholder deres kviklån og ikke kan betale de lånte penge tilbage igen. En andel der er kommet frem fra Forbrugerombudsmandens opgørelse af kortfristede lån i 2015.

Selvom et kviklån bliver defineret som et lån, der er indgået via fjernsalg og som i øvrigt er omfattet af Forbrugerombudsmandens retningslinjer for indberetningsordningen, vil det blive anset som misligholdt, hvis forbrugeren overskrider forfaldsdagen med mere end 90 dage. Lånet vil ligeledes anses som misligholdt, hvis forbrugeren ender med at betale inkassogebyr.

De danskere, der optager de lån, skulle aldrig have haft dem, fordi de ikke er i stand til at betale dem tilbage. Det uhyggelige ved denne låntype er, at det er forretningsmodellen. Ofte bruger en lånudbyder af kviklån ikke mange kræfter eller ressourcer på at kreditvurdere folk, som man ellers skal ifølge vores lov.

Problemet med et kviklån er, at selvom folk ikke kan betale deres lån tilbage, vil det ikke gøre nogen skade på lånudbyderne, men kun en skade på forbrugeren, da renten ofte er så høj, at lånudbyderen nok skal tjene deres penge hjem igen. Det betyder derfor, at de har en forretningsmodel, der rent faktisk bygger på, at der lånes penge ud til folk, der ikke er i stand til at betale dem tilbage igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *