Spar penge - undgå arbejdsskader

Spar penge - undgå arbejdsskader

Hvert år bliver en række danskere ramt af arbejdsskader, og det har både alvorlige konsekvenser for den ansatte og virksomheden, som pludselig mangler en dygtig arbejder. Det er grunden til, at hjælpemidler som løfteborde er så vigtige for en arbejdsplads, der arbejder med tunge ting.

Derfor er det så vigtigt, at ansatte passer på sig selv og hvordan virksomheden kan undgå arbejdsskader. Det kræver ofte mere, end man overholder gældende lovgivning, hvis man gerne vil undgå arbejdsskader.

 

Kursus, kursus og mere kursus

Det er vigtigt, at dine ansatte ved, hvordan de skal arbejde for at undgå arbejdsskader. Hvis I har en kontorarbejdsplads, er det vigtigt at lære de ansatte om, hvordan de undgår mange skader ved at sidde ordentligt ved en computer eller decideret stå op noget af dagen.

Hvis dine ansatte gerne vil stå mere op, er det vigtigt, at du lærer dem, hvordan de skal gøre det, da det er vigtigt, at man står op i en korrekt position.

Hvis jeres virksomhed arbejder med tunge løft, så har I sikkert en maskine eller et løftebord, som de ansatte kan bruge, så de ikke skal løfte tungt alene. Det er her vigtigt, at de ansatte lærer, hvordan de helt præcist lærer at bruge et løftebord korrekt, da der er mere til det, end de blot får det.

For når man skal bevæge noget fra et sted til et andet, kan det let gå galt, hvis man ikke løfter korrekt. Også selvom man har et løftebord. Det skyldes, at du stadigvæk skal have ting over på et løftebord, så det er generelt godt at vide en masse korrekte løfteteknik, så du ikke ender med at få en arbejdsskade.

Der er ikke nogen dummere måde at få en løfteskade på, end hvis du løfter tunge ting på en forkert måde, fordi det er så let at undgå. Derfor bør virksomheder hele tiden opfriske deres ansattes hukommelse til, hvordan de løfter korrekt. Her er kurser en god idé at have løbende. Desuden er det en god idé, hvis en overordnet holder øje med de ansatte for at se, om nogen ikke løfter korrekt. På den måde kan man tage dem til side og hjælpe dem med, hvordan de kommer til det.

Hvis den overordnet set et generelt problem, så er det tid til endnu et kursus for de ansatte, så de kan lære at korrekt og bruge løfteborde på den rigtige måde.

 

Skaber din virksomhed de rette incitamenter

Det sker tit, at virksomheder siger, at de gerne vil undgå arbejdsskader, men set udefra virker det ikke til, at de gør noget for at undgå dem. Det er et kæmpe problem. Det er for let at sige, at det blot er de ansattes skyld, hvis de ikke går tingene korrekt, og derved øger deres risiko for at få en arbejdsskade.

Det er virksomheders ansvar at sørge for, at de ansatte ikke kommer til at fejle noget, derfor er det også virksomheden ansvar at lære dem om arbejdsforhold. Hvis en virksomhed hele tiden oplever, at ansatte gør tingene på en anden måde, end de har fået at vide, så er det værd at overveje, om virksomheden har skabt nogle dårlige incitamenter for de ansatte.

Hvis de fx føler et kæmpe tidspres, så er det et problem, hvis de løfter forkert, fordi de kan spare en lille smule tid. Her er løsningen at sørge for at ændre dette tidspres, så de ansatte altid føler, at de har tid til at udføre ting korrekt.

Det er fint at ansatte er hurtige, og virksomheden tjener flere penge, når ansatte er hurtige, men det skal være med udgangspunkt i, at alt foregår på den rigtige måde.

Ellers er de ansatte udsat for en alvorlig risiko for at få en arbejdsskade. Et udbredt problem er, at når ansatte får penge for udførte opgaver, såkaldt akkordarbejde, så har de det med at udføre opgaver på den hurtigste mulige måde. Her tænker de ikke altid langsigtet, så selv hvis den hurtigste måde er forkert, så vil ansatte stadigvæk gøre det.

Det betyder, at de en dag ender med en arbejdsskade, fordi de har gjort det forkert i 20 år. Det er her virksomhedens ansvar at sørge for, at alle ting bliver udført korrekt. I kan genoverveje akkord på de opgaver, hvor det er hurtigst at gøre ting forkert. For her risikerer I, at ansatte udfører opgaver forkert, når ingen holder øje med dem.

Det er sjældent en holdbar strategi at give ansatte advarsler for ikke at gøre ting korrekt, for det skaber mest af alt en gemmekultur, hvor de ansatte hele tiden prøver at skjule sig fra den overordnet.

 

Skab en sund kultur

Derfor er noget af det bedste, I kan gøre er at skabe en bedre arbejdskultur. Det skal være en kultur, hvor man har tid til at fokusere på sikkerhed. Det nytter ikke noget at slå ansatte oveni hovedet med en masse regler, som de ikke har tid eller lyst til at sætte sig ind i.

I stedet skal I gøre det let for dem og behageligt for dem at overholde alle arbejdsregler på jeres arbejdsplads. F.eks. er det rarere for de ansatte at bruge løfteborde end at løfte ting selv. Med meget tunge ting vil det være decideret ubehageligt at prøve at løfte dem selv.

Tænk altid over hvor og hvorfor I tilbyder akkordløn. Der er ikke noget galt med akkord, da det kan være en god motivation til ansatte, men husk altid på at det aldrig må være på bekostning af arbejdskvalitet eller arbejdssikkerhed.

 

Lav aldrig tunge løft uden hjælpemidler

Alle virksomheder som arbejder med tunge løft, bør have løfteborde til de ansatte. Det er vigtigt, at disse kan tilpasses i højden, hvis der er flere forskellige ansatte, som skal bruge samme løftebord. Se eksempler på løfteborde her.

De rette indstillinger af et løftebord gør det behageligt for ansatte at arbejde på jeres arbejdsplads. Husk altid at forklare dine ansatte hvorfor det er godt for dem, at de løfter tunge ting ved hjælp af et løftebord. Når du forklarer det med udgangspunkt i dem, er det lettere at få dem til at gøre det, da ingen ønsker at få en arbejdsskade.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *