Danske ældre har generelt fået flere penge mellem hænderne end før i tiden. Hos mange stammer formuen fra eksempelvis et salg af bolig, mens andre har sparet og været påpasselig med pengene i mange år. Alligevel er der mange ældre, som ikke får optimalt udbytte af deres penge.
Hos mange skyldes det manglende udbytte, at pengene blot står på en bankkonto og trækker renter. Det er en rigtig dårlig forretning i dag, hvilket du kan læse mere om herunder. Samtidig giver vi også inspiration til mulige investeringer og hjælp til dig, som ikke har den store erfaring på området.
Kontanter taber værdi
Det er ikke mange år siden, at man kunne indhente en rente på omkring 4% i banken, hvis man var villig til at binde sine penge i en kortere periode. I dag skal man være ualmindeligt heldig for at få 2% på en god dag. Hvis du omvendt ikke er villig til at binde dine penge, så er renten lige nært nul. Med andre ord står du i en situation, hvor inflationen er højere end din bankrente, og det betyder, at du taber penge hvert eneste år.
At investere dine penge på andre måder er den eneste løsning, hvis du vil undgå at dine penge i banken mister værdi hvert eneste år. Pleje af egen formue kan imidlertid være en stor udfordring, hvis du ikke er en haj til det økonomiske. Heldigvis er der dog kun tre begreber, som du grundlæggende skal have kendskab til.
Afkast, omkostninger og risiko
Når man taler om formuepleje, så taler man generelt om forholdet mellem afkast, omkostninger og risiko. Lader du eksempelvis dine penge stå i banken, så der er lave omkostninger og ingen risiko. Til gengæld er der heller ikke noget nævneværdigt afkast.
I stedet kan det være en god idé at kigge på andre investeringer, hvor du måske er villig til en større risiko til gengæld for et større afkast. En tommelfingerregel er, at jo højere din risiko er, des højere et afkast får du også. Du bør her være opmærksom på, at hvis det er penge, som du ikke har råd til at tabe, så skal du ikke vælge de meste risikofyldte investeringer.
Omkostningen i forbindelse med investeringer består oftest af et oprettelsesgebyr, når du laver investeringen. Dette er også værd at tage i betragtning, når du laver investeringen. Det kan give en tryghed at dele dine penge ud på flere forskellige poster, men hvis du laver for mange små investeringer, så sluger oprettelsesgebyret for stor en del af dit afkast.
Investeringer i aktier
Aktier er én af de mest populære investeringer i Danmark. Når du køber en aktie, så køber du også en del af en virksomhed. Aktier kan stige og falde i værdi alt efter, hvordan det går virksomheden. Har virksomhed gode regnskaber og fremgang, så vil dens aktier stige i værdi. Hvis virksomheden omvendt klarer sig skidt, vil aktiernes værdi falde, og du vil derfor have et tab i forhold til din oprindelige investering.
Man skelner mellem to typer risiko, når man taler om aktier – en idiosynkratisk risiko og aggregeret risiko. Den idiosynkratiske risiko er den risiko, der specifikt knytter sig til den enkelte virksomhed eller branche, mens den aggregerede risiko er den risiko, som gælder ligeligt på alle virksomheder – eksempelvis naturkatastrofer eller økonomiske kriser.
Hvis du vil investere i virksomheder igennem aktier, bør du være forberedt på, at nystiftede virksomheder har en højere idiosynkratisk risiko, da der ofte er tale om mere ustabile virksomheder. Det betyder, at der er mulighed for rigtig store afkast, hvis virksomhedens vækst pludselig går hurtigt, men omvendt er der også større risiko for at tabe alt ved at virksomheden går konkurs.
Større virksomheder har en mindre idiosynkratisk risiko og går sjældnere konkurs. Til gengæld kan de sjældent præstere at fordoble omsætningen sådan som nystartede virksomheder ofte kan.
Investeringer i obligationer
Obligationer er også en yderst populær investeringsmulighed i Danmark. Helt lavpraktisk er en obligation et lån til den, som udsteder obligationen. Til gengæld betales der en rente, til den som har investeret i obligationen. Ud over renten, modtager man også ét eller flere afdrag efter aftale.
Når du gælder obligationer, har du flere muligheder. Du kan nemlig både købe obligationer af staten, realkreditinstitutter eller virksomheder. Her vil du også opleve, at risikoen kan være meget varierende – og de risikofyldte obligationer giver naturligvis det største afkast.
Hvis du vil investere i obligationer, bør du først afgøre, om du snart for brug for pengene igen. Det er ikke alle obligationer, som købes og sælges lige tit. De obligationer, som sjældent købes og sælges, kaldes for mindre likvide obligationer. Det er teknisk set muligt at sælge dem før tid, men ofte vil det medføre et stort økonomisk tab.
Få hjælp til din formuepleje
Føler du, at du har behov for hjælp til din pleje af formue, kan du hente hjælp mange steder – du kan eventuelt læse mere her. Det koster en del af overskuddet, hvis andre skal investere for dig, men til gengæld slipper du for mange bekymringer.
Det er oplagt at hente hjælp udefra, hvis du ikke er skarp, når det kommer til investeringer. Sørg blot for, at du finder en troværdig mellemmand, som handler ansvarligt for dine penge. I mange tilfælde er det muligt at få din bank til agere mellemmand i forhold til investeringerne. Det vigtigste er bare, at I har klare aftaler for, hvordan pengene skal investeres.
Lige meget om du selv vil investere, eller om du vil have hjælp, så skal du være afklaret i forhold til dine behov. Det vil primært sige, at du skal være fuldstændig klar over, hvor meget du vil investere, hvilken risiko du er villig til tage, og hvornår du skal bruge pengene igen.
Har du styr på disse tre ting, så kan du også trygt lade banken ordne dine investeringer i fremtiden.