Privatøkonomi: Tre ting du skal have styr på inden du går på boligjagt

Privatøkonomi: Tre ting du skal have styr på inden du går på boligjagt

Det danske boligmarked er varmt for tiden – rigtigt varmt. En heftig cocktail af højere lønninger, lavere arbejdsløshed og lave renter er kraftigt medvirkende til, at danskerne igen er begyndt at bygge og købe nye boliger. For mange er det at købe en bolig, noget som man kun kommer til at gøre ganske få gange i løbet af sit liv. Og netop derfor er det ekstremt vigtigt, at man ikke bare kaster sig ud i det uden at have gjort sig nogle grundige overvejelser. Derfor kommer der her en kort guide med tre ting du bør have styr på inden du går på boligjagt.

1: Økonomien – Få styr på hvor meget du kan låne for

Det første du bør få styr på, når du skal købe en bolig er selvfølgelig, hvor mange penge du kan få lov til at låne for. Netop fordi, at der er så meget pres på boligmarkedet er der i de senere år, med baggrund i finanskrisen, blevet lavet en række skærpelser som i dag gør at bankerne ikke er så villige til at låne dig mere end 4 gange din årsindkomst, og derudover skal du også kunne lægge 5% af den samlede købesum før et lån kan komme på tale. Det er derfor ekstremt vigtigt, at du får lagt et ordentligt og realistisk budget, hvis du har ambitioner om at sikre dig dit drømme hus.

2: Det praktiske – Få fat i en dygtig boligadvokat

En anden meget vigtigt ting at få styr på inden man kaster sig ud i et boligkøb, er at sikre sig, at man har en dygtig boligadvokat ved sin side. Når det kommer til boligkøb er der en lang række administrative pligter, som du måske ikke lige har skænket de helt store tanker. Men det behøver du heller ikke, da dette netop er boligadvokatens hverv at have styr på. Det er dog vigtigt at undersøge både priserne i markedet og ikke mindst om den pågældende advokat har tilpas stor lokalkendskab, da blandt andet kendskab til boligpriser og kommunal udvikling er rigtig vigtigt, da eksempelvis fremtidige kommunale projekter kan få stor betydning for prisudviklingen  på din bolig. Hvis du selv mangler en lokal boligadvokat, kan du finde det her.

3: Det kedelige – Sørg for at have en bygningsagskynding ved hånden

En tredje ting som man bør have styr på, er hvad der sker og hvordan dine forpligtelser efter, at du har overtaget din bolig. Her kan man være uheldig at hænge på gamle skader, hvis disse ikke opdages i tide. Netop for at undgå dette er det rigtigt vigtigt at alliere sig med en dygtig bygningsagskynding, så du på den måde kan undgå at stå med et nyt hus, der er fuld af mangler eller fejl, som man ikke kan se med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *