Hvordan du vedligeholder din jagtkniv

Hvordan du vedligeholder din jagtkniv

Danskernes har fået øjnene op for en fritidsinteresse, der i fortiden var en af de vigtigste kilder til føde, og livsgrundlaget for mange små samfund. En hobby, der får manden frem i enhver, og som kan give en fornemmelse af at slippe primitive dyriske lyster fri. Der er naturligvis tale om jagt.

Der er noget råt og maskulint ved at spore, jagt og nedlægge et stykke vildt, kun bevæbnet med sit gevær eller sin bue. Så danskerne er begyndt at tage jagttegn som aldrig før. Hundrede af nye jægere køber deres første våben og deres første jagtkniv. Men der er mange der ikke helt forstår, hvordan man skal tage sig af sit udstyr, ellers holder det ikke så længe.

 

Jagtkniven

Når man skal jage vil man gerne være velforberedt, og et af de vigtigste redskaber man overhovedet kan eje som jæger er ens jagtkniv. Det er måske et lille våben, men det spiller en ganske signifikant rolle i jægerens liv. En erfaren jæger kender alt til den forskel en god kniv kan gøre på en jagt. Som alle andre jagtredskaber, kræver en kniv masser af vedligeholdelse. Passer man ordentligt på sin kniv, og behandler den ordentligt, kan man benytte den i mange år frem.

En jagtkniv har et ganske bestemt formål og skal ikke benyttes som skruetrækker, hammer, økse eller til at kaste med. Bruger man sin jagtkniv til andre formål end jagt, vil dens levetid forkortes ganske betydeligt og den livstidsgaranti, der ofte følger med, når man køber en ordentlig kniv vil forsvinde. Det er vigtigt for enhver jæger at man sikrer sig at jagtkniven fungerer optimalt og effektivt. Hold den altid så skarp som overhovedet muligt. Skarpe knive er nemmere at benytte, da den skærer gennem det meste kød uden besvær. Hvis du ikke har lært at slibe en jagkniv bør du få en ekspert til at gøre det, ellers kan en mere erfaren jæger sikkert hjælpe dig med, at lære den rette teknik.

Hvis du er ny jæger der skal ud og købe din første jagtkniv, eller hvis du er erfaren og blot ønsker endnu et dejligt redskab til samlingen, så er det muligt at finde inspiration og yderligere information her og se det store udvalg af fine jagtknive, til ethvert behov.

 

At rengøre en jagtkniv

Det vigtigste man gøre med hensyn til vedligehold af sin jagtkniv, er at gøre den grundigt ren hver eneste gang man har brugt den. Selv hvis du bare holdt den i hånden for at beundre den, bør du stadig rengøre den. Hvorfor? Jo, vores hænder frigiver en smule olie, og hvis du har svedige håndflader, kan du få kniven til at ruste. Husk også at menneskers sved indeholder spor af ammoniak, salt og urinstoffer, der meget hurtigt vil gøre skade på knivens metal.

Her er nogle af de mest almindelige ting man skal gøre, når man rengør sin jagtkniv:

 • Vask kniven grundigt med dine hænder, brug vand og sæbe
 • Tør den straks med en blød klud, så der ikke kommer ridser eller andre skader på bladet
 • Brug aldrig kraftige rengøringsmidler, med en masse kemikalier, da dette kan have en effekt på kniven
 • Det anbefales at man blander eddike med salt, og benytter en korkprop til at fjerne de værste pletter
 • Vask endnu engang kniven med sæbevand og tør grundigt efter med en tør, blød klud
 • Opbevar kniven på et rent, tørt og sikkert sted

 

Sådan opbevarer du din jagtkniv

Efter at du har rengjort din jagtkniv skal du sørge for at opbevare den et sted uden for meget fugt, og uden genstande der kan støde ind i den. Opbevar ikke kniven i dens skede, medmindre du er på jagt. Det anbefales at du opbevarer din kniv i en skede af termoplast akryl-polyvinyl eller nylon. For mere permanent opbevaring anbefales det, at du pakker den ind i papir og putter den i en plasticpose, med ziplås og en pakke silica gel, så kniven er beskyttet mod fugt.

Mange erfarne jægere anbefaler at man aldrig opbevarer sin kniv i en læderskede. Logikken bag dette er, at de substanser, der er blevet brugt til at garve og farve læderet, tiltrækker fugt fra atmosfærer og får kniven til at ruste, selvom den er blevet ordentligt olieret. Men tro ikke at læderskeder er ubrugelige, da de kan yde fantastisk beskyttelse, mod skader når du er ude på jagt, både for dig selv og din jagtkniv.

 

Hold din jagtkniv olieret

Olier er et nær mirakuløst middel. Uanset hvad du benytter det til, gør det sit job virkelig godt. Olie benyttes til mange forskellige maskiner, det kan benyttes til madlavning og så vigtigst af alt, så kan det bruges til at beskytte din jagtkniv. Jægere bruger olie til at beskytte deres jagtknive mod rust og for at holde det flotte udseende.

Det anbefales at du bruger en god all-around olie, der typisk bruges til skyevågen og knive. Hvad enten du bruger en foldekniv eller ej, så husk altid at olier den kanal der låser og åbner kniven. Her er at par trin du bør føler når du olierer din kniv.

 • Påfør en smule olie, og sørg for at smøre kniven godt ind. For meget olie er ikke godt, da det kan tiltrække små partikler af snavs og andre unødvendige elementer.
 • Olier altid metalbladet med all-around olie, som nævnt tidligere.
 • Jagtknive med træskæfte, bør derudover behandles med linolie, så skæftet holder sig smukt og ikke udtørrer.
 • Har jagtkniven et skæfte af læder, bør du benytte minkolie for at holde læderet smidigt og glat.
 • Har kniven et skæfte af kunstlæder, eller gumme, skal du ikke oliere det.

 

Afslutningsvis

At kunne vedligeholde sin jagtkniv og holde den ren, vil være investeringen af tid og besværet værd. Hvis du ikke sviger i din rengøring og vedligeholdelse af jagtkniven, så svigter den heller ikke dig. Efter at have gjort det gentagende gange, vil det blive en fast rutine, der vil føles afslappende. Husk at en god jagtkniv kan tjene dig godt i mange år frem, hvis bare du passer godt på den. God jagt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *