Et sundt liv kræver en sund nattesøvn

Hvad forudsætter et godt liv? Er det sund kost og masser af vand, eller er det motion og en aktiv hverdag? Både og. Ja, det er vigtigt med sund kost og masser af motion, men faktisk er der et vitalt punkt, som rigtig mange danskere overser og helt ubevidst negligerer. Et punkt, der udgør op mod en tredjedel af vores liv. Det er naturligvis vores nattesøvn. ”Hov hov, jeg sover da 8 timer hver nat.” siger du måske, og det er også en god begyndelse, men det er ikke nok. Det allervigtigste når det kommer til en god nattesøvn, er den helt rigtige seng, eller mere præcist den rigtige madras.

 

sleeping-1159279_640

Den gode nattesøvn

Lad os gå lidt tilbage og se på hvorfor god nattesøvn er så vigtigt. En god nattesøvn er en forudsætning for et godt og sundt liv – både mentalt og fysisk.

Svigter man sin nattesøvn, kan det have en række konsekvenser, som kan være både umiddelbare og langsigtede. En umiddelbar konsekvens af søvnmangel kan være manglende koncentrationsevner, som i værste fald kan lede til ulykker i trafikken eller lignende. En mere langsigtet konsekvens kan også være, at man udvikler diverse kroniske sygdomme.

Forskning har sammenkædet dårlige søvnvaner med hjertesygdomme, nyresygdomme, diabetes, forhøjet blodtryk og blodpropper. Desuden har man observeret en direkte sammenhæng mellem søvnmangel og overvægt, fordi der kommer ubalance i kroppens hormoner og man dermed kan føle sig meget sulten, selvom man egentlig ikke er det.

De mentale konsekvenser ved dårlig søvn er mange, og kan ramme alle og enhver. Udover en følelse af døsighed og uoplagthed, har dårlig søvn stor indflydelse på ens indlæringsevne og mentale velvære. Dårlig søvn er blevet fastslået som en vigtig faktor hos folk med forskellige psykiske sygdomme. Faktisk har mange mennesker med forskellige psykiske diagnoser, ofte kunne afhjælpes, blot ved at få en bedre nattesøvn.

 

double-bed-1215004_640

Hvilken er den rigtige madras til dig?

Når danskerne skal købe ny seng, går de oftest tilbudsaviser igennem for at finde det bedste tilbud, eller køber en seng, hvis eneste funktion er at se smart ud. Dermed nedprioritere det, hvad denne gør for ens krop. Det er en meget usund trend, da der er ikke noget vigtigere end at finde den helt rigtige madras til ens specifikke kropsbygning.

Man skal være opmærksom på en række faktorer, når man udvælger sin madras. Dette gør sig især gældende, hvis man er tungere end gennemsnittet, eller har problemer med ryggen, nakken og skuldrene.

En god madras støtter din krop alle steder og sørger for at holde en passende kropstemperatur.

Der findes en simpel tommelfingerregel, som man med fordel kan have in mente, når man leder efter en ny madras. Vejer man 75 kg og derunder anbefales det at vælge en madras med pocketfjedre og medium fasthed, hvilket vil give en god og sund støtte over hele kroppen. De fleste under 75 kg vil også foretrække en sådan madras rent komfortmæssigt, da den føles blød, men alligevel fast. Hvis man derimod vejer mellem 75 og 100 kg, kan man fordel vælge en noget fastere madras, da man kan opleve at denne giver sig lidt for meget. Dette er dog en smagssag og kommer helt an på den enkelte person. En person på over 100 kg bør være meget opmærksom og helt sikker på, at købe den optimale seng. Hvis man hører til den lidt tungere del af befolkningen, og vejer over 100 kg, skal man sørge for, at vælge en madras med god fasthed og multi-pocketfjedre. Det betyder faktisk bare, at der er dobbelt så mange fjedre pr. m2 som ved madrasser med almindelige pocketfjedre. Derudover bør man, uanset vægt og kropsbygning, altid sørge for at anskaffe sig en god topmadras, som giver en den komfort man behøver.

 

Sengens store vigtighed

Det er dog ikke kun madrassen der er vigtigt, når det kommer til sundhed og komfort. Selve sengens opbygning har også stor betydning og derfor skal man være opmærksom på dette.

Mange vælger blot en ganske almindelig boxmadras på ben og tænker ikke videre over det. Dette er dog langt fra en optimal løsning, hvis man er overvægtig eller har problemer med ryggen. Hvis man døjer med smerter i kroppen, kan det være en kamp at komme op af sengen. Derfor kan man med fordel vælge en seng, der er højere end normalt. En seng man stiger ind og ud af, fremfor at lægge sig ned i og stige op af. Læs mere om vigtigheden af en god seng her.

Hvis man holder af at læse og se tv i sengen, hvilket de fleste gør, skal man desuden være opmærksom på, om man sidder rigtigt. Hvis man bare sidder op af væggen eller sengegærdet, kan man hurtigt risikere at få smerter, da det ikke er en optimal stilling. Dermed er det måske en ide at kigge på et alternativ i form af en elevationsseng. En elevationsseng kan også være en god hjælp til at komme op, hvis man i forvejen døjer med ryggen, eller hvis man fortrækker en eleveret soveposition.

 

call-15924_640

 

Spørg en professionel til råds

Den gode nattesøvn er afgørende for, om man har en god start på dagen og kan dermed den have stor indflydelse på, om man har et godt liv.

Hvis man ønsker at forbedre sin egen nattesøvn, men ikke føler at man har tilpas viden om emnet, kan man med fordel kontakte sin læge eller kiropraktor. Her vil man kunne få alle de råd og al den vejledning, som man behøver. Det gode liv kræver en god nattesøvn, og derfor er det dumt at gå på kompromis her. Du skal leve med din ryg hele livet, så giv den de bedste forudsætninger for et langt og sundt liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *