Er du bange for at gå til tandlægen?

Er du bange for at gå til tandlægen?

1 ud af 5 danskere er bange for at gå til tandlægen. Men der er ikke noget at være bange for, for det er en skræk der kan behandles.

Hvad er det der gør at nogen af os frygter at have en fremmed person til at rode os i munden, eller værre endnu: Håndtere larmende små boremaskiner, der borer huller i vores tænder?

Det viser sig at både biologi og omgivelserne har noget med denne, faktisk ret naturlige frygt at gøre. Hvis en af dine forældre har tandlægeskræk, er der en meget stor risiko for at du selv får den samme skræk.

 

1 ud af 5 danskere er bange

Folk kan ligge i mange grupper fra de, der absolut ikke frygter tandlægen, til de hvor det udvikler sig til en decideret fobi. Man regner med, at op mod 20 procent af alle danskere har en eller anden frygt for at gå til tandlægen.

Hvis frygten for at gå til tandlægen er så voldsom, at den har en indflydelse på din hverdag, må det siges at være en fobi, eller odontofobi fra det græske ord for tand, odont. Man regner med at 5% af danskerne lider af odontofobi, hvoraf 3% har det så slemt at de slet ikke går til tandlægen.

 

Jo mere frygt, des værre tænder

Folk der har tandlægeskræk opdager ofte at det har en negativ effekt på deres livskvalitet, fordi de bruger uforholdsvis meget af deres tid, på at bekymre sig om tandlægebesøg. Nogen går dog til tandlægen, men det er en kamp og de hader hvert sekund. Andre kommer aldrig afsted.

Dette giver det ikke overraskende resultat, at de med værst tandlægeskræk, oftest er dem med de dårligste tænder.

Man skulle jo så tro, at de der er bange for tandlægen og hans bor, er dem der passer bedst på deres tænder, så den kan undgå det frygtede besøg. Men folk med fobier, følger desværre ikke altid den logik. Faktisk viser de sig at folk der har slemme fobier, ofte lader det gå ud over andre aspekter af deres liv.

Hvis fobien er tilpas stærk, er det måske ubehagelige for personen at foretage sig noget som helst med sine tænder. Selv en almindelig tandbørstning kan være ubehagelige, især for de der måske allerede har huller. For det kan gøre meget ondt at børste tænder med huller.

Men hvad er det egentlig der gør at folk er så bange for tandlægen?

 

Frie luftpassager

Der er mange der giver dårlige oplevelser os skoletandlægen skylden for tandlægeskræk, men det er faktisk ikke så enkelt.

I stedet er der biologiske grunde til at vi ønsker at holde tandlægen væk fra vore munde. Vores mund er en meget sårbar del af vores krop, og mange af de mest basale behov bliver dækket via munden. Føde og åbne luftveje.

Vi har en voldsom biologisk overlevelsesmekanisme. Frygt og en naturlig mistanke er jo naturligt, hvis noget gør ondt, så noget der blokerer eller truer vores luftveje, skaber naturligvis frygt.

Tandlægeskræk ses ofte hos folk, der går meget op i at have fuld kontrol over alt.

 

Følelsen af hjælpeløshed

Folk der gerne vil opretholde kontrollen over alt i deres liv, føler sig meget hjælpeløse når de skal til tandlægen. Man ligger i en tandlægestol, og føler sig forsvarsløs.

Nogen har oplevet traumatiske oplevelser, der gør at deres fobi forstærkes. Det kan være at man har været udsat for fysisk mishandling. For disse mennesker er det meget grænseoverskridende at så være sårbar, som man er hos tandlægen.

Det vi oplevet i tandlægestolen, kan være med til at forstærke eller formindske tandlægeskræk. En dårlig oplevelse kan forstærke frygten med op mod 20%.

 

Bange forældre skaber bange børn

Som mennesker er vi sociale væsner, der lærer af dem omkring os. Så hvis man ser at ens forældre er bange, så begynder man selv at frygte disse ting. Forældre med tandlægeskræk, der tager sine børn med til tandlægen kan være med til at skabe den samme frygt hos barnet. Hvis et barn oplever smerte eller uhyggelige ting, kan frygten få fodfæste i dem.

Derfor er de første tandlægebesøg i barnets liv af yderst vigtighed. Hvis et barn får en god oplevelse hos tandlægen, før de oplever noget ubehagelig, så er der en langt større chance for, at de ikke opbygger den tandlægeskræk som så mange lider af.

En persons generelle mentale helbred har også indflydelse på tandlægeskræk.

 

Angst og frygt for nåle

Tandlægeskræk kan være et resultat af en mere generel angst eller depression. Hvis du er mistænksom eller paranoid af natur, vil tandlægen naturligvis også være noget du er skeptisk overfor.

De der undgår tandlægen, er ofte de samme der er bange for nåle on indsprøjtninger. Faktisk viser undersøgelser at 3,3% af de der undgår tandlægen, gør det fordi de er bange for at skulle bedøves med en nål.

Men tandlægeskræk har dog ikke altid noget med selve omgivelserne at gøre.

For mange mennesker er lyden af et tandlægebor eller et billede af tandbehandling nok til at skabe en frygt reaktion hos folk med tandlægeskræk.

Hvis en journalist laver en artikel eller reportage om tandlæger, har de en uheldig tendens til at benytte lyden af et tandlægebor eller billeder af tandbehandlinger. Dette er nok til folk med fobien bliver ”triggered” og derfor helt undgår at se udsendelsen eller læse artiklen.

 

Hvordan håndterer man så den frygt?

Der er nogle forskellige råd man kan give folk med tandlægeskræk. Først og fremmest bør man tale med sin tandlæge. Flere tandlæger specialiserer sig i at hjælp folk med tandlægeskræk.

  • Vær ærlig og snak om din frygt med tandlægen.
  • Fortæl hvorfor du er bange og hvad der måske kan gøres for at undgå den rædsel.
  • Hav nogen med som du stoler på, der kan tale til dig og berolige dig.
  • Bed om bedøvelse, så du ikke mærker noget.
  • Vigtigst af alter det dog at du finder en tandlæge, som du stoler på.

Følg disse råd og snak med din tandlæge, så kan det hele gå lang nemmere i fremtiden. Hvis du lider af tandlægeskræk, kan du få hjælp og rådgivning her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *