En god hørelse er vigtigt for et godt liv

En god hørelse er vigtigt for et godt liv

Mister du din hørelse, mister du samtidig også din kontakt med mennesker. Mister du derimod dit syn, mister du kontakten med ting. Begge egenskaber som ethvert menneske dagligt bruger, uanset om vi er bevidste om det eller ej.

Hørelsen for os mennesker er afgørende for, at vi i dag kan få det fulde udbytte af vores tilværelse. Mange af de informationer, vores hørelse opfanger, er tydelige, mens vi derimod næsten ikke lægger mærke til andre lyde og informationer. Det er dog bemærkelsesværdigt, at begge typer af information bygger bro mellem os og resten af verden.

Hørelsen hos os mennesker sætter os i stand til at være sociale og kommunikerer med andre og ligeledes er den afgørende for, at vi bliver advaret imod potentiel fare. Et godt eksempel på dette kan være, når vi færdes i trafikken. Ydermere er det vigtigt, at man med det samme kan høre, når nogen kalder på en – eksempelvis et barn der råber efter hjælp og at vi kan reagere ud fra vores hørelse, hvis andre er i nød.

Desuden er hørelsen med til at berige vores liv. Naturens lyde kan sætte os i en bestemt følelsesmæssig tilstand og fremkalde minder som vi helt havde glemt.

Et høretab kan påvirke dit sociale liv

Et ubehandlet høretab kan være med til at få dig til at trække dig tilbage fra forskellige sociale arrangementer, da samtaler ofte kræver store mængder af energi. Behandles høretabet ikke, kan det medføre en følelse af isolation og depression.

Har du selv svært ved at forstå den konkrete betydning af nedsat hørelse, så prøv at forstil dig, at du sidder og spiser middag sammen med nogen bekendte eller din familie på en travl restaurant. I baggrunden klirrer tallerkener ude fra køkkenet, da maden skal anrettes fint, stole bliver skubbet frem og tilbage samt folk omkring dig taler og griner højlydt. Alt i mens tjenerne farer rundt, for at servicere de mange gæster i restauranten.

Imens forsøger du selv, at følge med i, hvad der foregår ved dit eget bord og hvad der bliver talt om. Anstrengelsen der skal til for at du kan høre, hvad der sker ved dit eget bord, gør dig mere og mere træt.

Til sidst vil du begynde, at lade som om, du kan høre hvad der bliver talt om. Du nikker, ser interesseret ud og griner lidt let med de andre, hvis der bliver sagt noget sjovt, selvom du ikke opfatter det sjove i samtalen. Du vil ofte begynde at føle dig udenfor og da du til sidst forlader stedet, er det med dunkende hovedpine, skuffelse og bestemt ingen planer om at gentage denne oplevelse.

Kan du selv genkende dig selv i overstående beskrivelse? Når det bliver for udmattende for os mennesker at kunne deltage i almindelige aktiviteter som sociale arrangementer eller det at gå ud og spise på en restaurant, kan det ofte føre til, at vi isolerer os og ender med at blive ensomme. Derfor er det vigtigt at gøre noget, så snart mistanken er der eller hvis du tror, at du har nedsat hørelse.

Døjer du selv med en nedsat hørelse? Bestil i dag en gratis og uforpligtende høretest her

Din hjerne arbejder hårdt

Grunden til at det kan være en udfordring for mange at følge med i samtaler visse steder, som f.eks. i en støjende restaurant er, at tale består af en stor mængde af forskellige lyde, der fremsiges i et hurtigt tempo. Din hjerne prioriterer samt organiserer konstant alle disse lyde for os. Dette gælder ikke kun for dig, men for ethvert individ.

Det kan komme som en overraskelse for mange, at hjernen faktisk arbejder hårdere end ørene, hvad der angår vores hørelse. Det er derfor, at det i støjende omgivelser, som f.eks. i en helt fyldt restaurant, kan være meget svært og anstrengende at følge med i en samtale ved ens bord. Selv for folk med en helt normal hørelse, kan dette være en udfordring.

Det skyldes at vores hjerne normalt er i stand til at sortere i al den information, vi retter opmærksomheden mod. Hjernen er indrettet på den måde, at den organiserer lydmiljøet og herefter vælger en kilde at følge.

For folk med høretab vil deres hjerne skulle arbejde meget hårdere på at finde mening i disse lyde, da de indtryk, den modtager fra ørene, er blødere, mindre detaljerede og meget mere uklare end et menneske med en almindelige hørelse.

Nogle lyde vil dog kunne høres bedre såsom konsonanter med et højt toneleje. Det kan være konsonanterne f, s og t, der nemt kan blive overdøvet af højere vokaler med et lavere toneleje, som a, o og u. Derfor vil personer med en nedsat hørelse somme tider kunne beklage sig over, at de hører at der bliver talt omkring dem, men ikke, hvad der bliver talt om.

Hvad kan årsagerne være til et høretab?

Der kan være flere årsager til et høretab, men ofte forbindes et høretab med en fremskreden alder. Det er dog ikke altid tilfældet, da et høretab kan ramme folk i alle aldre, men indtræder oftest først efter, at man er fyldt 65 år. Et høretab kan dog også skyldes andre ting som infektion, hoved- eller fosterskader.

Et aldersrelateret høretab skyldes ofte den daglige livslange slitage af høresystemet gennem ens liv, hvoraf de mest almindelige symptomer er problemer med at høre bløde stemmer eller tale, når der er meget baggrundsstøj. Det er ofte familiemedlemmer der bemærker aldersrelateret høretab, før den pågældende person selv er opmærksom på det eller vil indrømme det.

Et støjfremkaldt høretab skyldes derimod ofte overeksponering af for kraftigt støj. Det kan være tidligere militærarbejdere, politibetjente eller bygningsarbejdere og mange flere. Derudover kan rockkoncerter hvor lyden er rigtig høj samt in-ear hovedtelefoner, som rigtig mange unger bruger i dag beskadige hørelsen.

Regelmæssig udsættelse for kraftigt støj vil kun forværre høretabet med tiden. Derfor er det altid vigtigt, at bære høreværn, hvis der er chance for, at du bliver udsat for overdreven støj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *