Det skal du tænke over, når du køber ny bolig

Det skal du tænke over, når du køber ny bolig

For de fleste mennesker er købet af egen bolig den største beslutning, man står overfor i sit liv. Det er her, man skal bo i mange år fremover, og det er ikke bare nok at købe en bolig, man skal finde noget, der føles som hjem og som er et sted, der kan udvikle sig i takt med at livet går sin gang – med familieforøgelse, nye drømme og hvad der ellers hører til.

Derfor er det en uendeligt stor og svær beslutning, for det er så vigtigt at finde et sted, som føles som det helt rette sted at slå rødder.

Forud for et boligkøb er der rigtig mange ting at tænke over, og der er naturligvis også nogle helt praktiske ting, du bør få styr på, før du kaster dig over det spændende boligmarked og lader dig forelske i drømmeboligen. 

 

Økonomiske overvejelser

Først og fremmest skal du have styr på privatøkonomien og mødes med din bank for at finde ud af, hvor mange penge du kan bruge på boligen. Økonomien sætter naturligvis altid grænser, og det er vigtigt at finde ud af i hvilket prisleje, du kan lede efter din bolig.

Men det er også vigtigt at kigge på, hvordan dit budget vil se ud, hvis du køber en bolig i forskellige prisklasser. Ét er, hvad du kan låne i banken, men det er ikke altid en god idé at købe bolig for hele beløbet, da din månedlige ydelse også vil stige her, og det dermed sætter nogle begrænsninger for, hvad du ellers kan bruge penge på.

For nogle mennesker er det for eksempel vigtigt at have råd til nogle årlige ferier, og så nytter det ikke noget, at du har sat dig så stramt i det, at du ikke har råd til at følge din rejselyst.

Det er også vigtigt at have for øje, at din økonomiske situation kan ændre sig fremover – og hvis den gør, har du og din familie så råd til at blive siddende i huset? Det er altid en god idé at se frem i tiden og tage højde for, at din situation kan ændre sig pludseligt.

Så det kan altså være en god idé at låne færre penge, end hvad banken giver lov til. Du kender din egen situation bedst og kan selv bedst vurdere, hvor meget råderum du har behov for i dit månedlige budget, så du stadig har plads til at gøre de ting, der er vigtige for dig.

 

Boligens tilstand

Hvis du kigger på en ældre bolig, som du ønsker at købe, så er det en rigtig god idé at få tilstanden af boligen vurderet, før du skriver under.

I forbindelse med salg af boliger får du dog en tilstandsrapport, men det er ikke altid nemt at vurdere den, hvis man ikke selv har erfaring med det, så det er altid en god idé at få hjælp af en bekendt eller en professionel, der kan forklare det hele ordentligt for dig, så du ikke betaler for noget, der ikke er i orden.

Det er også vigtigt at have med i dine overvejelser, når du kigger på bolig, om du ønsker at lave noget om i den. Det kan måske være, at der er et meget gammelt køkken, som du gerne vil opdatere, eller hvis taget er meget gammelt og bør skiftes inden for de næste 5 år.

Alt koster penge, og derfor skal det naturligvis gøres plads til forbedringer på huset i dit budget, og derfor er boligens tilstand enormt vigtigt, når du leder efter ny bolig.

Juridiske overvejelser

Der er rigtig mange juridiske overvejelser, du bør gøre dig, når du skal til at købe ny bolig. Blandt andet er det vigtigt at huske på, at der i 2015 trådte en ny ejendomsmæglerlov i kraft, som blandt andet gjorde det gældende, at det kun er den ene part i købsprocessen, der må få rådgivning af den samme professionelle, ligesom ejendomsmæglere heller ikke længere kan stilles til ansvar over for eventuelle fejl om boligen, der blev givet før køb.

Derfor begynder flere og flere boligkøbere at få en uvildig rådgiver med på sidelinjen – og det med god grund. Det er vigtigt, at du beskytter dine egne interesser og sørger for at lave den bedst mulige handler med dine interesser i hovedsædet.

Flere og flere advokater er i dag begyndt at tilbyde sig som rådgivere, når du skal sælge eller købe bolig, og det kan være en rigtig god idé at slå sig sammen med en dygtig boligadvokat, så du kan få de bedste råd i forbindelse med dit boligkøb.

Advokat-guiden får du et godt overblik over de mange forskellige advokater og deres fokusområde. På siden kan du altså lede efter en dygtig boligadvokat i dit nærområde, så du lynhurtigt kan få den bedste hjælp til dit boligkøb.

En dygtig boligadvokat kan hjælpe dig med at undgå nogle af de mange juridiske faldgruber, der er i forbindelse med dit boligkøb. Det er vigtigt at huske på, at det er sælger, der betaler ejendomsmæglerens salær, hvorfor denne altid vil handle i sælgers interesse. Så selvom ejendomsmægleren kan virke meget pålidelig, så er det vigtigt at huske på, at det ikke er dine interesser som køber, han søger at tilfredsstille.

Ved at bruge din egen boligadvokat kan du også have en professionel på din side, der kan gennemgå købsopstillingen og hjælpe dig til at forstå indholdet og vurdere, om det er en fair handel, du er ved at indgå med sælger.

Boligadvokaten kan også hjælpe dig med tinglysning og fortrydelse af købet, hvis det bliver relevant. Generelt set er du langt bedre stillet ved at få professionel juridisk hjælp under dit køb af bolig, så du kan skrive under på den helt rette bolig med ro i sindet ved tanken om, at der er styr på alt det juridiske.

Som beskrevet finder du nemt og hurtigt en dygtig boligadvokat i dit nærområde ved at søge på Advokat-guiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *