Slip af med asbest

Slip af med asbest

De fleste ved godt, at asbest er forbudt, selvom de færreste længere kan huske, hvorfor det er farligt eller usundt for kroppen. Det vigtigste er, at hvis du finder ud af, at du har asbest, eller du er bange for, om du har det, at du får styr på det med det samme og får en asbestsanering.

Hvorfor brugte man asbest?

Tidligere blev asbest brugt til isolering og brandsikring, fordi det kan holde til ekstrem høje temperaturer – helt op til 900 grader.

Det betød, at man brugte asbest i stort set alle nye bygninger fra 1960’erne og 1970’erne i Danmark, og det sluttede helt, da det blev gjort forbudt i 1986.

Hvorfor blev asbest forbudt?

Det helt store problem med asbest er, at man fandt ud af, at det er kræftfremkaldende. Det skyldes, at hvis man indånder asbest ophober det sig i lungerne lang tid efter, at man har indåndet det.

Faktisk kan man slet ikke slippe af med det igen, og hvis man er blevet ramt, vil man fortsat have lungeproblemer pga. det.

Denne tilstand kaldes for asbestose og sker 10-20 år efter, at man har indåndet asbest. Det har gjort, at det kan være svært at finde tilbage til det sted, hvor man blev ramt af det, og derfor er svært at finde den skyldige bygning. På sigt kan det udvikle sig til lungekræft.

Det gjorde også, at det blev gjort ulovligt, så det nu bliver fjernet i alle bygninger, hvor det bliver opdaget. Selv den dag i dag findes der asbest i bygninger og isoleringer.

Hvad gør du, hvis du opdager asbest?

Når der skal repareres eller rives en bygning ned, vil du ofte finde ud af, om der er asbest. Så skal du foretage en asbestsanering, så alt asbest kommer væk sikkert.

Arbejdere med asbestsanering har et asbestcertifikat, så de ikke risikerer at sætte sig selv i fare. Derfor skal du ikke selv begynde at fjerne den form for indhold men tage det meget seriøst og lade professionelle klare arbejdet.

Du bør ikke gamble med din egen eller andres sikkerhed, og derfor skal det håndteres på den helt rigtige måde.

Succesfuld asbestsanering

Flere firmaer tilbyder asbestsanering, når du skal have det fjernet. Hos firmaet J. Jensen A/S har de kernekompetencer inden for asbestsanering. Du kan læse mere om, hvordan de arbejder med at fjerne det lige her.

Det betyder for dig, at du kan være sikker på, at de har forstand på, hvad de laver. Når du bestiller nogen til at stå for asbestsanering, skal du være sikker på, at de har udstyr og uddannelse til at håndtere det.

De bør have et asbestcertifikat, som du kan se.

Når der arbejdes med asbestsanering hos J. Jensen A/S, fjerner de asbest hurtigt og effektivt, da de har alt det rigtige udstyr.

Det betyder også, at de foretager en asbestanalyse og sender relevante informationer til myndighederne.

Hvad gør private?

Hvis du er usikker på, om du har asbest i din bolig, men hvis du har en mistanke om det, skal du blot kontakte en virksomhed, som står for asbestsanering.

Herefter starter de med at analysere din bygning og få foretaget prøver, så de kan finde ud af, om din bolig indeholder asbest. På den måde kan du være sikker på, at du ikke skyder gråspurve med kanoner, men kun får det fjernet, hvis det rent faktisk er asbest.

Når du har foretaget asbestanalysen og det er vurderet, at du har asbest, får du en pris på, hvad det vil koste at få det hele fjernet.

Du bør altid få et tilbud på opgaven, inden du får foretaget asbestsanering, så du ikke får nogen ubehagelig overraskelse.

Hvad gør erhvervskunder?

Erhvervskunder foregår stort set på samme måde som privatkunder med den forskel, at nogen typer af erhvervskunder selvfølgelig er sikre på, at de har asbest. Hvis du f.eks. har en tømrervirksomhed, og du ved, at du har fundet asbest, så bør du med det samme få en pris på, hvad det vil koste at få fjernet, så du kan komme videre i dit projekt.

For virksomheder har mange ofte mere travlt end privatkunder, da man har et projekt, som man har gang i. De færreste virksomheder har råd til at udskyde projekter eller udsætte arbejdet, hvis I arbejder i den ramte bygning.

Derfor er det vigtigt at opgaver inden for asbestsanering bliver løst hurtigt og til en god pris. Når du får pris på opgaven, skal du altid forlange at få en tidshorisont for opgaven, så din virksomhed kan planlægge jeres tid bedre.

Sådan kommer du videre efter asbest

Hvis du er bange for, at du eller dine ansatte kan være ramt er det vigtigt, at I tager til lægen, så I kan blive tjekket. Det anbefales, at hvis du har boet i en bygning eller arbejdet en bygning som sidenhen er blevet ryddet for asbest, så bør du altid finde ud af, om du er ramt.

Det er vigtigt at påpege, at du ikke behøver at være ramt, selvom du har arbejdet i en bygning med asbest.

Asbest er klart farligst, når det får lov at komme rundt i luften, så det er klart farligst, når man fjerner det. Det er grunden til, at man skal være certificeret for at arbejde med asbestsanering.

Når du har fået foretaget en asbestsanering, og det er blevet konkluderet, at din bygning ikke længere er ramt, er du klar til at komme videre.

Der er ingen yderligere krav, da det vigtigste for myndighederne er, at alt asbest er blevet fjernet, så når du har fået grønt lys til at gå videre, så er der ikke mere at komme efter.

Anmeld altid asbest

Hvis du er bange for, om din bygning har asbest, bør du altid få det tjekket. Det er ikke altid, at du kan finde ud af, om du har asbest uden at få foretaget en asbestanalyse.

For ikke at risikere at du eller dine ansatte bliver syge, er det vigtigt, at det bliver undersøgt så hurtigt som muligt. Ofte vil I først opleve bivirkninger mange år efter, at I er blevet ramt, så hvis du efter mange år begynder at hoste, skal du blive undersøgt med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *