San Franciscos højeste tårn kan være et tegn på nær finansiel dommedag

San Franciscos højeste tårn kan være et tegn på nær finansiel dommedag

Er økonomien ved at være overophedet – eller har vi tværtimod de bedste år foran os?

Svaret på det spørgsmål varierer meget af, hvem du spørger, og hvor i verden de bor.

Mange ser dog mod USA for fremtiden. Hvis USA’s økonomi skranter, har det indflydelse på resten af verden – det så vi, da det amerikanske boligmarked krakkede i 2017 og førte hele verden ind i en global recession.

I San Francisco – tech-hovedstaden, hvor firmaer som Facebook, Uber og resten af USA’s elektroniske elite har hjemme – er CRM-virksomheden Salesforce lige nu i gang med at bygge det højeste tårn i byen:

Salesforce Tower er et tegn på, at det går godt for salgsværktøjet. Men for nogle mennesker er det også eksempel på den hubris – det overmod – der plejer markedet.

Når vi begynder at bygge højere og højere tårne, er det tid til at passe på. Det er ligesom det gamle mundheld om, at når frisøren begynder at købe aktier, er det tid til at sælge.

Høje værdiansættelser

I USA er investeringsmarkedet kendetegnet ved rekordhøje værdiansættelser. Transportvirksomheden Uber blev sidste år værdiansat til mere end 60 milliarder kroner – men også små virksomheder bliver hurtigt værdiansat til op til flere hundrede millioner dollars.

Det er et tegn på, at der er mange penge i markedet – og det føles som regel af en nedtur, når mængden af penge bliver for høj.

Det får flere til at købe aktier i etablerede virksomheder, hvilket presser prisen op på disse.

Nogle forsøger at undgå de høje værdiansættelser ved at investere endnu tidligere i nye virksomheder som såkaldte business angels. Her giver de ofte virksomheden de første lån eller investeringer. Risikoen er højere her end senere i forløbet, men til gengæld er det muligt at købe sig billigere ind i en virksomhed, der har potentiale til at blive mange penge værd senere.

Rekordhøje boligværdier

I Danmark har boligpriserne – særligt i København og Aarhus – nået nye rekordniveauer.

Udviklingen er dog stagneret i takt med at der er indført nye regler om, at nye boligkøbere skal lægge 5 % af boligens værdi i udbetaling.

Herudover overvejer flere af partierne i Folketinget at indføre strengere regler lignende dem, de har i Norge, hvor særligt bolig nummer 2 og 3 kun kan blive finansieret af banker i meget begrænset grad. Det norske boligmarked har nogle af verdens højeste kvadratmeterpriser; op til 100.000 kroner per kvadratmeter i det glohede marked i Oslo.

Høje boligpriser er ikke en dårlig ting i sig selv, men det gør det svært for nye boligkøbere at komme ind på markedet – hvilket holder dem på det dyre lejemarked og gør det svært at slå sig ned med det rigtige job, børn og det at starte en familie.

For de der har svært ved at opnå finansiering gennem bankinstituterne, er der fortsat et marked for pantebrevslån ved siden af. Det er kendetegnet ved højere renter end boliglån eller realkreditlån, men de opfylder et vigtigt behov.

Svært at spå – især om fremtiden

For den almindelige dansker der overvejer, om det nu er tid til at købe egen bolig, kan den økonomiske fremtid være kilde til stor spekulation.

Er lige nu et godt tidspunkt at købe på – eller skal jeg vente til senere? Krakker markedet lige om et øjeblik?

Det er svært at spå – især om fremtiden. Hvis du køber på et dårligt tidspunkt, så husk, at priserne falder for alle – sælger du billigt, kan du forhåbentligt købe tilsvarende billigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *