Miljøet i fokus – derfor er det vigtigt

Miljøet i fokus – derfor er det vigtigt

Har du undret dig over, hvorfor vores politikere taler så meget om miljøet, så er du ikke den eneste. Særligt i de seneste ti år har snakken været heftig, og mange har haft svært ved at finde hoved og hale i emnet. Her får du en lille forklaring på, hvorfor der er så meget fokus på miljøet – og lidt om, hvad du selv kan gøre.

Hvert år øges fokus på miljøet og hvordan vi kan gøre en forskel for kloden og dens fremtid. For nogle år siden blussede debatten for alvor op herhjemme, da vi afholdt klimatopmøde i København. Men hvorfor er det egentlig så afgørende, at vi alle sammen har så stort et fokus på miljøet, spørger du måske dig selv. Svaret er både simpelt og komplekst.

Det simple svar er, at vi skal passe på den planet, hvor alle de næste generationer skal vokse op og leve. Det er måske ikke helt forklaring nok, så her vil du få en lille gennemgang af, hvorfor politikerne fokuserer så voldsomt meget på vores miljø.

Havene flyder over

Kigger man helt praktisk på problemstillingen, så har verdens befolkning hævet forbruget kolossalt hvert eneste årti. Det skyldes blandt andet industrialiseringen, nye teknologier og udvikling, som stort set hver gang leder i en retning mod større produktion – og dermed også et større forbrug. Det har haft konsekvenser for vores klode, som er i alvorlig fare – måske ikke lige nu, men i hvert fald ude i fremtiden. Det skyldes blandt andet, at der sker en global opvarmning. Opvarmningen kan ikke umiddelbart mærkes lokalt, og vi kan sagtens have koldere dage i Danmark, end vi havde før, men samlet set stiger temperaturerne på verdensplan kraftigt, og det kan få store konsekvenser.

Det betyder nemlig, at isen smelter, og havene dermed flyder over. Dermed bliver flere og flere landområder truede, fordi de risikerer at ryge under havets overflade.

Derfor er problemet ikke løst

Men hvis problemet er så stort, og kloden er så truet, hvorfor er der så ikke fundet en løsning fra politikerne, som taler så meget om det? Det er et godt spørgsmål, og det har bestemt også være forsøgt i rigtig mange år – omkring 20 mere præcist. Der er dog flere grunde til, at det ikke er lykkedes endnu.

Først og fremmest er der interesser, som kæmper imod grønnere løsninger. Det gælder fx olieselskaber, som lever af, at der bliver solgt olie verden over, og de vil blive hårdt ramt, hvis der indføres mere grøn energi. Det er de i øvrigt allerede blevet, fordi mange lande har sat fokus på problemet.

Der har ligeledes været store uenigheder mellem blandt andet USA og Kina, som ikke vil gå ind i en bindende aftale uden hinanden. Det skyldes, at USA og Kina kæmper om at være markedsleder på rigtig mange forskellige markeder, og det vil koste dem dyrt i en omstillingsperiode til grøn energi. De to lande har derfor i mange år sat hinanden lidt i skak, fordi de ikke har villet give sig over for hinanden.

De mange klimatopmøder uden reelle resultater har haft store konsekvenser for optimismen på området. For hvert år, hvor der ikke sker fremgang, ødelægges vores planet i højere grad, og mange spekulerer derfor over, om det snart er for sent. Meget tyder dog på, at der fortsat kan rettes op på mange ting endnu. Et af stederne, hvor der kan gøres en forskel, er i det private. Det er nemlig en god mulighed for at gøre sin egen lille forskel og påvirke andre.

Hvad kan man gøre som privat for miljøet?

Der er mange måder, hvor man kan hjælpe miljøet godt på vej i det private. Det kan måske føles lidt ligegyldigt, fordi man selv er så lille en fisk i havet, men hvis alle forsøger at gøre en forskel, så hjælper det også noget i sidste ende.

Shop LED

Hvis du virkelig vil gøre en forskel derhjemme, er det oplagt at kigge på din belysning. Det kan nemlig have stor betydning både for din pengepung og dit forbrug og dermed miljøet. En af løsningerne, og den mest oplagte, er at skifte til LED-belysning. LED pærer fås i mange forskellige slags og størrelser, og de er blevet voldsomt populære i de senere år.

LED-pærer holder op mod 15 gange så længe som normale pærer, og de bruger stort set ingen strøm. Det betyder, at du får et meget mindre forbrug, hvis du skifter dit lys ud til LED-pærer. Det betyder dog ikke, at du skal gå på kompromis med udseendet, for LED har en stor power, og du kan endda få mulighed for at dæmpe belysningen, som du ønsker det. LED-pærer er heller ikke kun miljøvenlige, de er også rigtig flotte, og du kan finde mange løsninger, som vil passe ind i din indretning.

Ift. pengepungen vil du selvfølgelig skulle investere i starten, men de penge vil blive tjent ind over tiden, fordi du stort set ikke bruger noget strøm eller skal skifte pærerne. LED er dermed et rigtig fornuftigt valg, hvis du vil skære ned og gøre en forskel.

Klik ind på ShopLED for at blive klogere på nogle smarte løsninger.

Skær ned for forbruget

Der er også andre muligheder for at skære lidt ned i dit forbrug, hvis du allerede har skiftet til LED. Det kan fx være på madområdet, hvor der findes forskellige varer, som sviner mere på miljøet end andre. Kød er fx en stor synder, fordi køer skaber et stort CO2-udslip. Der er også mange eksempler på varer, som ikke medvirker til en stor forurening, fx brød, pasta og grøntsager.

Du kan også kigge på dit generelle madforbrug og madspild. Det koster kloden rigtig mange ressourcer at producere mad, og hvis man så smider halvdelen ud, er det forurening lige ned i et sort hul.

Sluk for dine kontakter

Gør dig selv en tjeneste at slukke for de ting, du ikke bruger. Lad være med at lade tv’et stå tændt, hvis du er gået i haven, og gå en tur rundt i huset og sluk for de kontakter, du ikke bruger. Det er så let, og det gør en forskel i sidste ende.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *