Guide: Kom igennem vinteren uden depression

Guide: Kom igennem vinteren uden depression

Den første vintermåned starter snart og de kolde temperaturer og mørke dage har allerede angrebet os. I løbet af vinteren er der mange danskere der i den ene eller anden grad bliver ramt af det vi kender som en vinterdepression. Men du kan heldigvis gøre meget for at komme udenom de triste og stressende dage. Læs her hvordan.

Få styr på hængepartierne inden de kolde dage

Det første råd til at undgå depression er at sørge for at få styr på hængepartierne inden de kolde dage. Det er specielt vigtigt, at du har styr på hængepartierne inden vi rammer december, hvor der er meget andet du også skal tænke på. Hvis du går ind i december med mange hængepartier, kan det nemlig godt blive en stresset måned, og stress kan godt være med til at gøre, at du føler dig deprimeret.

Du kan have mange forskellige hængepartier, som er opstået i løbet af en travl hverdag, hvor der ikke har været tid til at få det ordnet. Det kan fx være tandlægebesøget der er blevet udskudt, nogle papirer der skal ordnes eller du har lovet at hjælpe datteren med at finde en ungdomsbolig.

Uanset hvilke punkter du har, som skal ordnes er det vigtigt at have styr på dem, inden vi går ind i en stresset julemåned.

Sørg for at sove nok

En af de vigtigste ting som du skal huske for at undgå en depression er at få sovet nok. Hvis du ikke sover nok, vil du ikke føle dig veloplagt dagen efter og hvis det står på i en længere periode, kan det være med til at fremtvinge en depression.

Hvis du sover dårligt om natten, eller har svært ved at falde i søvn, kan det derfor være en god idé at overveje, om du kan gøre noget for at få en bedre søvn.

Du kan også overveje om dit soveværelse er indrettet godt nok. Det er fx vigtigt at have mulighed for at mørklægge dit soveværelse, så du nemmere kan sove når det er lyst.

 

Husk at få frisk luft

Et andet vigtigt punkt, når det handler om at undgå triste dage, er at sørge for at få masser af frisk luft. Frisk luft er nemlig en vigtig faktor for hvor glade vi er, og det er derfor essentielt med frisk luft i løbet af hverdagen.

Selvom det er koldt og mørkt mange timer om dagen i vinterperioden, er det vigtigt at komme ud og gå en tur engang imellem. Der er ikke meget sjov ved at gå en tur, når det er mørkt og du kan derfor overveje at gå en tur midt på dagen. Så får du også en pause fra arbejdet og er klar til at give den gas igen bagefter. Du kan også overveje at gå en tur om morgenen, hvis du møder sent på arbejde. På den måde får du både noget frisk luft og er lidt mere klar til at arbejde igen bagefter.

Prioriter tid til hygge

For at undgå en vinterdepression er det vigtigt at du husker at prioritere tid til hygge. Vinter er højsæson for hyggelige dage med varm kakao og et lækkert stykke kage. Men i vintermånederne kan det hele nogle gange godt komme til at handle om den travle hverdag og julegaveindkøbene.

Det er derfor vigtigt at du husker, at der skal være tid til at hygge. Hvis du glemmer at bruge tid til hygge kan det hurtigt blive nogle lidt mere triste dage end ellers.

Når du skal hygge kan du fx se en god film med vennerne, læse en god bog med en dejlig varm kop kakao eller lave kreative ting med børnene. I kan fx tyvstarte på julepynten eller lave flot dekoration med Hama perler, som I kan hænge op i jeres hus bagefter. Du kan fx finde et stort udvalg af Hama perler på rito.dk.

Når du bruger tid på at slappe af, vil du nemmere kunne undgå en depression.

 

Hust motion og sund kost

For at komme godt igennem vinteren er det også vigtigt at huske motion og sund kost. Det er vigtigt hele året, men specielt om vinteren er vi særligt udsatte. Det skyldes at vi om vinteren måske er lidt mere tilbøjelige til at tage bussen frem for cyklen eller købe lidt hurtig mad med hjem.

Men hvis du begynder at spise usundt eller droppe motionen hjælper du kun en vinterdepression på vej – derfor er det vigtigt at du prioritere sund mad og motion højt.

For at have en sund kost, kan du evt. overveje at supplere med kosttilskud. Der er fx mange danskere der lider under D-vitamin mangel om vinteren. Det skyldes at vi primært får D-vitamin gennem sollys, som der desværre ikke er meget af om vinteren. Symptomerne på D-vitamin mangel er blandt andet manglende energi, og det kan derfor være en fordel at tage et tilskud af D-vitamin i løbet af de kolde måneder.

Det kan også være at du har brug for andre kosttilskud, for at bibeholde en sund kost i løbet af vinteren.

Samtidig er det vigtigt at få lidt motion ind i hverdagen. Motion behøver ikke at være flere intense timer i et fitnesscenter, hvis du synes det er svært at få ind i en travl hverdag. Motion kan også være at gå en rask tur eller en cykeltur til supermarkedet – så kommer der også lidt frisk luft ind over.

 

Overvej at gøre brug af lysterapi

Har vinterdepressionen sat ind hos dig, eller er den tæt på? Så bør du overveje at gøre brug af lysterapi. Lysterapi er den mest anvendte behandlingsform mod vinterdepressioner. Lysterapi fungerer ved, at du har en stor lampe, som du skal sidde ved noget tid hver dag.

Det specielle ved lamperne der bruges til lysterapi er at de har en speciel intensitet, som skulle være god for at komme af med en depression. Du skal typisk sidde ved lampen en halv time om dagen.

Det giver også god mening at lysterapi kan hjælpe med en vinterdepression, da vinterdepressionerne netop kommer, når det er meget mørkt udenfor, og derfor kan mere lys være med til at hjælpe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *