Det at flytte hjemmefra er både noget af det mest fantastiske, da du pludselig har fuld ansvar for dit liv. Samtidig er det også hårdt, da du skal til at finde ud af alle ting selv. Der er utallige beslutninger, som du selv skal afgøre. alt fra A kasser til forsikringer og hvordan du finder en bolig. Her kan dine forældre altid hjælpe med forældrekøb, men det kommer vi tilbage til.
Formålet med at du flytter hjemmefra er, at du skal til at tage ansvar for dit liv, og her ville denne guide hjælpe dig godt på vej. Men derfor er der selvfølgelig stadigvæk ting, som dine forældre kan hjælpe dig med, mens de stadigvæk lader dig være en ansvarsfuld voksen.
Hvilke forsikringer skal du have
Som barn går du ind under dine forældres forsikringer, og nu skal du pludselig til at klare det hele selv. Hvis du bor et sted, skal du have en indboforsikring, så du kan få pengene tilbage, hvis du oplever indbrud.
For det meste sker der ikke noget, men det er dumt ikke have denne sikkerhed, da du ellers risikerer at miste alle dine ting. Som studerende har du ikke råd til at købe nye ting, hvis du oplever indbrud. Da du ikke kan undvære din computer til at gå på universitet eller som arbejde, bliver du nødt til at tænke på den slags.
Herudover skal du også have en ulykkesforsikring. Den gør, at hvis der sker dig noget, så får du penge fra din forsikring.
Generelt er det en god idé, at du hører dine forældre om, hvilke forsikringer som de har, og som de mener, som du også skal have.
Du kan også købe en række separate forsikringer, som fx en cykelforsikring eller en elektronikforsikring. Her er det altid værd at undersøge reglerne for dine forsikringer. For hvis din cykel bliver stjålet derhjemme, vil den typisk blive dækket. Men der kan være andre regler, hvis du får stjålet cyklen ude. Det er værd at finde ud af, inden du tegner en forsikring.
Sådan finder du en bolig
Det er en stor beslutning at finde en bolig, når du flytter hjemmefra. Din husleje kommer til at være din største udgift, og derfor er det vigtigt, at du får styr på den. Hvis du flytter til København kan det være svært at finde en billig bolig, hvis du gerne vil bo i nærheden af byen. Det samme er tilfældet i andre store byer, og derfor er forældrekøb her en god idé.
Forældrekøb fungerer på den måde, at dine forældre køber en lejlighed, og så lejer de den ud til dig. Det er blevet voldsomt populært de sidste par år, fordi det er blevet så dyrt at flytte til København. På denne måde er det blevet muligt for unge at flytte til byer, da de har råd til at betale husleje, men de har ikke mulighed for at få lov at låne penge.
Hvad kan du bruge en a-kasse til?
Mange unge tænker ikke meget over det at være medlem af en a-kasse, men det kan vise sig på sigt at være en virkelig dårlig idé. En a-kasse er din garanti for, at du fortsat kan betale dine regninger, hvis du pludselig mister dit job.
Hvis du har et job, er en a-kasse helt klart pengene værd, da du bliver glad for pengene, hvis du mister dit job. I nogen job vil de have, at du er medlem af en a-kasse, så her behøver du ikke tænke over det. Men du har altid mulighed for at melde dig ind i en a-kasse. Selv hvis du er selvstændig.
Hvis du er studerende, vil det ofte være gratis at tilmelde sig en a-kasse, eller i hvert fald meget billigt. Det skyldes, at de gerne vil have studerende som medlemmer, og de ved godt, at du ikke koster dem penge, mens du er studerende.
Når du er medlem af en a-kasse, har du ret til dagpenge, når du er færdig som studerende. På den måde har du tid til at finde et job efter din uddannelse.
Valg af bank
Hvis du lige er flyttet hjemmefra, har du sikkert allerede en bank, da de fleste af os har en, mens vi bor derhjemme. Det er her, at dine penge går ind, hvis du havde et ungdomsarbejde.
Når du bliver ældre, bruger du selvfølgelig din bankkonto langt mere, da det er fra den, at du betaler alle dine regninger. Når du er ung, kan du ofte få en række gode fordele ved at benytte en god bank. Derfor kan det være en god idé at sammenligne dine muligheder, når du skal vælge bank.
Det er en god idé at vælge en bank, hvor du ikke betaler et månedligt gebyr for at have kontoen. Udover det er det ikke så vigtigt, hvad du vælger, da du altid kan finde en ny bank, når du har flere penge stående på din konto.
Stil masser af dumme spørgsmål!
Det bedste råd er, at du stiller masser af dumme spørgsmål, da det er den eneste måde, at du lærer noget om voksenlivet på. Det er dig selv, som skal sørge for at betale alle regninger, og der er som sådan ikke nogen, der hjælper dig. Hvis du har nogle spørgsmål, skal du aldrig være bange for at stille dem. For det er muligt, at du kommer til at virke dum i øjeblikket men på sigt, bliver du klogere og klogere, og derfor er det bedst, hvis du spørger lyst.
På Studenterguiden.dk kan man finde spørgsmål på alle de spørgsmål, som studielivet bringer. Siden er behjælpelig med råd til både studiejobs, økonomi, studieboliger, uddannelse, studierabatter, guides, studiebøger, studierejser m.m. Hvis du har spørgsmålet, har de svaret!
Det endelige råd må derfor være at snakke med venner og familie omkring de ‘dumme’ spørgsmål – de har garanteret stået i samme situation engang. Man kan ikke lære alt af andres fejl – men måske de kan hjælpe dig til at gøre dine egne fejl færre?