Sådan ser de nye bygge og indretningstendenser ud i Danmark

Sådan ser de nye bygge og indretningstendenser ud i Danmark

De danske virksomheder samt private hjem, er for alvor begyndt at have ressourcerne til at bygge nyt, og renovere eksisterende bygninger. En lang periode efter finanskrisen medførte en periode med en nedgang, hvilket er slut nu. Nye tendenser er opstået, hvor byggerierne kendetegner specifikke look, når der skal renoveres eller bygges nyt.

Nybyggerier i geografisk ubalance

Det er ikke kun de private, der er begyndt at bygge igen. De større boligbyggerier er ligeledes for alvor begyndt at kunne mærke væksten. Det er dog i denne forbindelse værd at bemærke, at der er geografisk ubalance i de større byggerier af boliger i landet. Således oplevede Hovedstadsområdet en stigning på 23 procent i 2016 på større nybyggerier, hvorimod Midtjylland oplevede et fald på 19 procent, set i forhold til året før. Det skal dog siges, at hele Danmark oplevede et regulært byggeboom i 2015, hvilket gør at tallet for Midtjylland nærmere er en normalisering, end en nedgang.

Dette kendetegner de danske præferencer når det kommer til renovering og nybyg

Når danskerne skal vælge materiale i forhold til en renovering eller ved nybyg, er der sket en markant ændring i præferencer i løbet af de sidste 20 år. Der tegner sig helt tydelige mønstrer i de danske præferencer, hvor et mere råt og moderne look skærer igennem når det kommer til materiale og inddeling af rum i boligen.

Dette kommer både til udtryk ved private byggerier og renoveringer, men samtidig også ved større byggerier.

Her kommer nogle af de tendenser der i særdeleshed har været kendetegnet ved byggerierne og renoveringerne i løbet af de sidste år og især år 2016.

 

theme-low-angle-furniture-window-83241

Det praktiske epoxygulv bliver lagt i stor stil

En af de nye tendenser der for alvor er begyndt at skinne igennem ved de nye erhvervs-byggerier er brugen af praktisk men stilrent materiale. 2016 har blandt andet være året, hvor danskernes forkærlighed for de såkaldte epoxy-gulve, der er praktiske i den forstand, at de er nemme at rengøre, samtidig med at de giver et simpelt og moderne look.

Men det er ikke kun i de store erhvervs-bygninger, at det slidstærke og praktiske gulv bliver lagt. De private byggerier har ligeledes budt på det moderne gulv, der blandt andet bliver lagt på badeværelser og køkkener, hvor det er relevant at gulvene er praktiske at gøre rene.

Danskernes præference indenfor valget af de praktiske gummiagtige gulve, er ikke kun blevet skabt på baggrund af, at det skal være praktisk at gøre rent. Gulvlægningsfirmaer beretter således om, at der ses flere og flere eksempler på danskere der får revet et gammelt gulv op, og får udskiftet det til epoxy-gulve, på grund af det rå og eksklusive look.

Gulvene giver nemlig et moderne spejlblank look, samtidig med at de er praktiske. Mellemtingen mellem det praktiske og det moderne har tiltalt danskerne, når der skal bygges nyt hus, eller renoveres på det gamle.

Epoxy er en giftig blanding, hvis man kommer i nærheden af det i flydende form, men er et ganske harmløst materiale når blandingen først er størknet. Materialet er skridsikker, og det er endvidere muligt at indlægge gulvvarme under det.

 

6026118821_f356d1a4da_b

Charmerende rå vægge

En af de meget populære tendenser, der har været kendetegner for byggerierne og renoveringerne over de sidste par år, har været danskernes ønske om at få opbygget rå vægge forskellige steder i boligen. Med rå vægge menes der, at man kan se selve ”byggestens-konstruktionen” for et råt og moderne look.

Mange af de danske byer er gamle byer, der er bygget op i murstens-konstruktioner, hvilket gør det nemt at få lavet en væg, hvor man kan se de ubehandlede mursten direkte.

Flere nybyggede huse, både på det private såvel som på erhvervsmarkedet, får lavet kunstige murstenstejl direkte på væggen, hvis byggeriet er bygget af andet end mursten. Der findes et utal forskellige slags sten, i forskellige farver, som det er muligt at lime direkte på væggen.

Dette har både været populært at gøre i stuer, køkkener, samt på badeværelser.
Det er muligt at indhente meget mere inspiration til byggeriet, ved at klikke her

 

7314512816_cb0d0c39b4_b

Store køkkener og store rum

Renoveringerne i de eksisterende gamle byggerier, bærer blandt andet præg af store rum. Der findes et begreb, der hører under en ”New Yorker lejlighed”

Da man tilbage i tiden renoverede de gamle industribygninger i New York, blev der efterladt en masse enorme rum uden vægge, med højt til loftet. Dette blev kendetegnet for en stilart, hvor lejlighederne bar præg af store rum, der delte funktionerne, som der tidligere i Danmark var vægge til at inddele.

Denne stilart har danskerne taget til sig, hvilket har medført en stor efterspørgsel af netop denne type lejlighed, i de danske storbyer.

I de danske boligannoncer er det er slåpunkt, at lejligheden er en ”New Yorker lejlighed”

Det er ligeledes blevet populært, at rive vægge ned i eksisterende lejligheder, for at skabe en stemning der peger mod de gamle og traditionelle New Yorker lejligheder.
Hvis man kigger tilbage på den måde de gamle parcelhuse fra 1960´erne og 1970´erne blev opbygget, var husene kendetegnet ved at typisk at indeholde en lang gang, med dertilhørende mange små rum fordelt i huset. Ligeledes var køkkenet et rum for sig, med dør der kunne lukkes.

I dag vil der i stort set alle nybyggede huse, være åbne køkkener, da danskerne i højere grad efterspørger større rum, hvor man kan være sammen i.

Brug rummene optimalt

Ønskerne om hvad de forskellige rum i huset eller lejligheden skal bruges til, har ligeledes ændret sig over de sidste år. Tidligere var der ofte et kontor til manden et sted i huset, eller et gæsteværelse. I dag prioriteres separate børneværelser og aktivitets rum i stor stil. Dette kan blandt andet ses på tilbygningerne på husbyggerierne

I dag er der ikke brug for et kontor, hvilket var en af de primære prioriteter for 40 år siden. I dag kan manden, der tidligere havde brug for et kontor, bruge sin bærbar computer fra stuen eller lignende, da computere i dag ikke er bundet til et bestemt rum, hvilket vat tilfældet engang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *