Sådan undgår du spild i hverdagen

Vi guider til at undgå spild i hverdagen, for der kan være mange kroner og ører at spare, hvis man blot tager et par forholdsregler i brug. Vælg miljørigtige løsninger og skru ned for forbruget med vores sparetips – så er du godt på vej mod et sundere budget, hvor der vil være flere penge til de sjove ting, såsom rejser, restaurantbesøg og shopping. Det lyder ikke tosset, vel?

Det er de mange små besparelser, der tilsammen kan mærkes på budgettet. Miljørigtigt lys, vandbesparer og stofposer er nogle af de hjælpemidler, der kan skrue ned for dit forbrug. Vi giver dig her 12 sparetips, der kan få dig til at undgå spild i hverdagen.

 1. Lad ikke vandet gå til spilde

  Kender du det, at du virkelig trænger til et glas koldt vand? Du tænder vandhanen og lader vandet løbe, indtil det er blevet iskoldt. Alt det rene vand, der løber ned i afløbet, er stort spild, der kan undgås på to måder. Enten gør det til en vane altid at have en kande vand stående i dit køleskab, eller hav en kande stående ved siden af vasken og lad det lunkne vand løbe deri – så har du til den næste omgang kaffe på kaffemaskinen eller elkedlen.

 2. Skru ned for dit shampooforbrug

  Hvis du er kvinde, kan du garanteret nikke genkendende til dette. Rigtig mange kvinder bruger unødigt meget shampoo, og her er der altså penge at spare, specielt hvis man køber den dyre slags. Du kan dog nemt og billigt gøre noget ved dette – ved at købe en sæbedispenser. Find ud af, hvor mange tryk, der passer til dig, og gentag altid dette, når du er i bad.

 3. Er du nu sikker på, at flasken med opvaskemiddel er tom?

  Selvom du tror, at flasken med opvaskemiddel er tom, kan du altid få lidt ekstra for pengene ved at hælde en smule vand i flasken. Så er du garanteret opvaskemiddel til de næste 3-4 gange.

 4. Stop med at køb plastikposer i supermarkedet

  Hvis du handler ind tre gange om ugen, hvor du hver gang køber to plastikposer, bruger du næsten 800 kroner på et år – udelukkende på plastikposer. Vildt, ikke? Skift dem ud med en stofpose eller en kurv og anvend denne, hver gang du handler.

 5. Skru ned for vaskemaskinen

  Vælg altid den lavest mulige temperatur, når du vasker tøj. Der er ingen grund til at vaske tøj ved 65 grader, det kan oftest snildt klares ved lavere temperaturer. Med dette trick kan du hurtigt skære ned på elforbruget.

 6. Sluk på kontakten

  10% af vores elforbrug forsvinder til ingenting. Når apparater i hjemmet står på standby, bruger de nemlig også strøm. Sluk for dit tv, din computer, radio og så videre på stikkontakten, når du ikke bruger det.

 7. Skift til LED pærer

  At du skal skifte til LED pærer er nok ikke en fremmed sætning for dig. Men der er altså noget om snakken, for du kan spare helt op til 85% på din elregning, hvis du har miljørigtigt lys i hjemmet. Det er simpelthen, fordi LED pærerne har et lavere energiforbrug. Hvis du ikke kan overskue at skifte alle hjemmets pærer på én gang, start da med dem, du oftest har i tændt i flest timer dagligt. LED Proff hjælper dig godt på vej mod en billigere elregning.

 8. Få det meste ud af din tandpasta

  En tøjklemme eller en poseklemme kan hér gøre tricket. Sæt denne på tandpastatuben, og så sørger du for, at du får alt indhold ud af tuben. Det er super nemt, og børnene synes også det er sjovt.

 9. Køb en vandbegrænser

  Det daglige brusebad er en af de største pengeslugere i hjemmet og udgør en tredjedel af dit vandforbrug. Du kan dog hurtigt, nemt og billigt gøre noget ved dette ved at købe en vandbegrænser og bruge halvt så meget vand som en almindelig bruser. Vandbegrænseren blandet luft i vandet, så strålerne spredes, derfor føles det også som om, at der kommer mere vand ud.

 10. Skru ned for varmen

  Der er mange tiltag, du kan sætte i gang for at spare på varmen i hjemmet. Du kan blandt andet indstille dit fyr rigtigt, hvor det er afgørende at skifte mellem sommer- og vintertid og altid sørge for at vandets temperatur er, som det skal være. I stedet for kun at tænde én radiator, er det en god ide at tænde flere og indstille dem til samme temperatur. Endnu et simpelt trick er at trækker gardinerne fra eller rulle persiennerne op, og dermed lade solen varme dit hjem op – det må siges at være den mest bæredygtige kilde til et varmt indeklima.

 11. Sluk lyset efter dig

  For mange er det en naturlig vane at slukke lyset efter sig, men tro det eller lad være, rigtig mange glemmer det. Det er utroligt nemt at skrue ned på elforbruget ved at huske at slukke lyset efter sig. Gør det til en vane for dig selv og dine børn, at i rum i huset, hvor der ikke opholder sig folk, skal lyset slukkes. Det er ofte gangen eller entreen, der er de helt store strømslugere.

 12. Drop tørretumbleren

  En tørretumbler sluger uanede mængder af strøm og er da også bekvem at benytte sig af, hvis man er mange i familien. Prøv dog at hænge dit tøj udenfor, hvis vind og vejr er til det. Så ødelægger du heller ikke dit tøj i tørretumbleren, og det kommer automatisk til at dufte meget bedre.

Der er rigtig mange initiativer, du kan sætte i gang med det samme i hjemmet for at spare på elregningen og skåne miljøet. En af de største strømslugere er uden tvivl dit valg af pærer i huset. Det er en god og langtidsholdbar løsning at skifte til miljørigtigt lys med LED pærer. Desuden giver disse også et bedre lys end de fleste andre pærer, og kan faktisk være med til at skrue op for humøret, da lys har enorm indvirkning på menneskets mentale helbred.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *